W świecie słodkości
W naszym przemyśle spożywczym doskonale mają się również te specjały, którymi można się zajadać, aby nieco osłodzić sobie życie. Ciasta, ciastka, cukierki, lody – wybór jest naprawdę ogromny, a tradycje jakie stoją za takimi produktami są bardzo bogate.
Tu również możemy wyróżnić zakłady bardzo duże, należące do globalnych koncernów, jak i małe firmy rodzinne, które także trafiają w gusta setek konsumentów. Popyt na słodycze jest u nas spory, i to nie tylko za sprawą dzieciaków, które w naturalny sposób są nimi zainteresowane.
Generalnie Polacy lubią słodycze, co niekoniecznie świadczy dobrze o naszej diecie. Mamy imponujący rynek czekolad, które są wytwarzane pod licznymi markami i w wielu smakowych wariantach.
Nie brakuje u nas także rozmaitych cukierków czy słodkich draży, jak też batonów oraz wafelków. Niektóre z wyrobów cechują się świetną jakością i wysokim udziałem naturalnych składników, takich jak mleko, miód, orzechy czy ziarna zbóż.
Część z rodzimych słodkości jest eksportowanych do państw arabskich i krajów Dalekiego Wschodu (w tym wyborne czekolady z Żychlina).