Groźne substancje – jak ich unikać
Niestety żyjemy w takim świecie, w którym nie trudno o konserwanty, czy inne ulepszacze produktów spożywczych. Warzywa wyglądają niczym z obrazka, piękne kolory, duże i równe kształty, a nie koniecznie dobry smak. A na pewno już nie zawsze zdrowy. Wiele rośliny uprawnych nie wzrosło by bez tak zwanych pestycydów, które w największej ilość znajdują się w papryce, brzoskwini, a także w jabłkach. Do grupy tych produktów zalicza się również seler naciowy, truskawki, nektarynki, szpinak, sałata, czy winogrona. Najlepiej byłoby zrezygnować z ich podawania szczególnie najmłodszym dzieciom, ale zawierają one źródło również i cennych substancji.
Dlatego warto zachować szczególną ostrożność, głównie na początku wiosny. Można przede wszystkim usunąć ewentualne szkodliwe substancje, podczas dokładnego mycia i obierania warzyw oraz owoców. Jeszcze bardziej możesz je zwalczyć zamaczając na dłuższą chwile w wodzie z odrobiną soku z cytryny. Najlepiej kupować produkty z upraw ekologicznych, a w innej sytuacji, decydować się na zakup niekoniecznie tych najładniejszych warzyw. Jednak, aby wiosna nie brzmiała strasznie istnieje wiele produktów, które pozbawione jest tych szkodliwych substancji. Bez obaw o zdrowie dziecka możesz podawać mu zielony groszek, kukurydze, bakłażana, czy szparagi.
Niestety taki już jest nasz świat, wydawać by się mogło, że to, co świeże to najzdrowsze, ale również i w diecie istnieje wiele zagadek, z którymi my mamy musimy sobie radzić.